UBEZPIECZENIE MIENIA
Prowadząc jakąkolwiek działalność gospodarczą należy zastanowić się na jakie ryzyka jesteśmy narażeni. W celu zabezpieczenia się przed działaniami czy sytuacjami niepożądanymi możemy się odpowiednio ubezpieczyć.
Należy wiedzieć, iż prowadzona działalność może być narażona na dwa typy zdarzeń, od których możemy się ubezpieczyć, jest to:
1. Szkoda w mieniu własnym.
2. Szkoda na osobie trzeciej.
Dodatkowo możemy zabezpieczyć swoich pracowników i siebie w przypadku:
3. Zachorowania.
4. Następstwa nieszczęśliwego wypadku.
NA JAKIE RYZYKA JESTEŚ NARAŻONY PROWADZĄC DZIAŁALNOŚĆ GASTRONOMICZNĄ? JAK SIĘ OD TEGO UBEZPIECZYĆ?
UBEZPIECZENIE MIENIA
W zależności od tego czy miejsce (lokal, budynek), w którym prowadzimy restaurację/bar należy do nas, czy tylko je wynajmujemy należy odpowiednio się zabezpieczyć. Zarówno na wypadek zdarzeń spowodowanych przez: żywioły (pożar, silny wiatr, zalanie, powódź) oraz zdarzeń losowych.
Warto mieć na uwadze wszelkie kwoty jakie ponieśliśmy na nakłady adaptacyjne czy inwestycyjne tego miejsca.
MASZYNY, URZĄDZENIA, WYPOSAŻENIE
Całe wyposażenie należy ubezpieczyć zarówno od zdarzeń spowodowanych przez żywioły (pożar, silny wiatr, zalanie powódź) czy zdarzeń losowych oraz od kradzieży.
Maszyny i urządzenia są narażone na przepięcia - zmiana wartości napięcia może uszkodzić np. lodówki, piece konwekcyjne, płyty indukcyjne.
UBEZPIECZENIE OC ZATRUĆ POKARMOWYCH
Prowadząc miejsce, w którym "karmimy ludzi", przygotowujemy posiłki - nieodłącznym ubezpieczaniem jest ubezpieczenie oc od zatruć pokarmowych. Takie ubezpieczenie zabezpieczy nas przed roszczeniami osób trzecich, które mogły zatruć się po wizycie w naszej restauracji.
UBEZPIECZENIE OC PRACODAWCY
Mając pracowników należy pamiętać o ubezpieczeniu oc pracodawcy.
Poślizgnięcie się na mokrej podłodze może zdarzyć się zarówno pracownikowi jak i gościom (oc ogólne).
Przypadkowe oblanie klienta np. gorącą zupą czy herbatą też może nie być przyjemne w skutkach.
MIENIE OSÓB TRZECICH/MIENIE PRACOWNIKA
Czy zastanawiałeś się kiedyś co się wydarzy gdy dojdzie do zniszczenia, kradzieży mienia osób trzecich? Np. sprzętu, który został Ci użyczony w celu ułatwienia prowadzenia działalności? Lub sprzętu/rzeczy Twojego pracownika?
ZEPSUCIE SIĘ TOWARÓW OBROTOWYCH W SKUTEK NP. AWARII
Towary obrotowe, produkty, które trzymamy w lodówkach, szokówkach czy zamrażarkach mogą ulec stracie z powodu np. awarii czy przerwy w dostawie prądu. Prowadząc gastronomię, mniejszą czy większą, z pewnością trzymamy w urządzeniach chłodniczych pewne ilości zapasów towarowych. Zepsucie się jedzenia jest jednym z ryzyk, od których możemy się ubezpieczyć.
STŁUCZENIE WITRYN, SZYB; DEWASTACJA
W czasach gdzie większość lokali gastronomicznych znajduje się na poziomie parteru nietrudno o stłuczenie szyb czy dewastację.
Zdarzają się również stłuczenia witryn wewnątrz lokalu, stłuczenia luster, szyldów czy banerów reklamowych.
MIENIE OD KRADZIEŻY
Zarówno w lokalu stacjonarnym jak i w food truck`u może zdarzyć się włamanie z rabunkiem czy kradzieżą.
Możemy ubezpieczyć wyposażenie, środki obrotowe czy gotówkę.
Sumą ubezpieczenia w takim przypadku jest oszacowana przez nas maksymalna wartość straty w przypadku zaistnienia wyżej opisywanego zdarzenia.
ELEKTRONIKA
Ubezpieczeniem można objąć również sprzęt elektroniczny (telefony, tablety, laptopy, monitoring, instalacje alarmowe czy kasy fiskalne). Przedmioty są ubezpieczone od wszystkich ryzyk tj. od zdarzeń spowodowanych przez żywioły (np. pożar, zalanie, przepięcie), od ryzyk losowych czy od kradzieży. Są ubezpieczone od jakiegokolwiek innego zdarzenia losowego, o ile nie zostało ono wyłączone z odpowiedzialności towarzystwa na mocy postanowień OWU.
NASTĘPSTWA NIESZCZĘŚLIWYCH WYPADKÓW
Warto podejść kompleksowo do tematu i ubezpieczyć swoich pracowników od następstw nieszczęśliwych wypadków. Poparzenia, "ucięcia" opuszków palców to niestety sytuacje, które mogą się wydarzyć podczas pracy. Poszkodowanemu pracownikowi może przysługiwać świadczenie z tytułu uszczerbku na zdrowiu.
PRYWATNA OPIEKA MEDYCZNA
Przy całym natłoku zadań i obowiązków podczas prowadzenia działalności nie zapominajmy o tym co dla nas najważniejsze - zdrowie i życie. Prywatna opieka medyczna daje nam oraz pracownikom możliwość szybszego powrotu do zdrowia co przekłada się bezpośrednio na funkcjonowanie naszego biznesu.
Ryzyk, na które jest narażona jest działalność jest bardzo dużo. Powyżej opisałam jedynie pewną ich część w celu zobrazowania tematu. Proponuję kompleksowe podejście do spraw dotyczących ubezpieczenia by zabezpieczyć się przed wszystkimi niepożądanymi i nieplanowanymi zdarzeniami.